Bilsport

Bilsport är något vi alla hört talas om. Men ifall man är sugen på att börja med bilsport kan det vara bra att veta vilka olika sorters bilsport det finns, så man hittar rätt att börja med.Svensk bilsport består av följande olika grenar:

  • Dragrace- Här gäller det att köra en sträcka så fort som möjligt. Tävlingssträckan är kort och rak och det gäller att få fordonet att accelerera så snabbt som möjligt. Två fordon tävlar mot varandra.Det finns flera olika klasser i dragracing. Man får börja tävla när man är åtta år.
  • Folkrace- Körs på banor av grus eller asfalt.Maxhastigheten får inte överstiga 80km/tim. Efter varje tävling säljs bilarna för 6500 kr. Detta för att hålla nere standarden på bilarna som tävlar. Man får börja tävla i Folkrace när man fyllt 15 år.
  • Racing- Är en bilsport på asfalterade banor där man kappkör. Racing kan man börja tävla i när man är 15 år.
  • Karting- Körs på asfalterad bana men med en liten, snabb specialbyggd bil. I folkmun mer känt som Gokart. Detta kan man börja tävla i när man är sju år gammal.
  • Rally- Körs på en relativt lång sträcka. Ofta med lite svårare förhållanden som exempelvis skogsvägar. Här tävlar inte bara föraren utan även en kartläsare finns i bilen. Rally körs i många olika klasser. Man kan tävla i Rally som junior från man fyllt 16 år, men behöver ha ett giltigt körkortstillstånd. Kartläsare får man bli från det att man är 13 år.
  • Bilorientering- Här ska man köra en okänd sträcka på en bestämd tid.För att tävla i detta gäller samma åldersgräns som i Rally, men som kartläsare kan man i målmans sällskap tävla från det att man fyllt nio år.